5 SIMPLE STATEMENTS ABOUT TOPRAKSıZ TARıM EXPLAINED

5 Simple Statements About Topraksız tarım Explained

5 Simple Statements About Topraksız tarım Explained

Blog Article

Böylelikle, bitkinin regular şartlarda topraktan aldığı besin maddelerini alması sağlanırken; toprağın neden olabileceği hastalık ya da zararlılardan kaçınılmış olur.

Hidroponik veya aeroponik sistemlerde kullanılan besin çözeltisi, bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel mineralleri içermelidir. Bu besin çözeltisini düzenli aralıklarla eklemelisiniz. Ayrıca, bitkilerinizi düzenli aralıklarla sulayarak nem seviyelerini kontrol etmelisiniz.

Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için advertisementım, e-posta adresim ve web site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.

Meydana gelen bu değişiklikler ise bir noktada belirli bir zorunluluktan kaynaklanıyor: Artan popülasyon karşısında tüm dünyaya yetebilecek kapasitede üretim yapabilmek. Ve iş daha verimli bitki üretimine geldiğimizde, diğer tüm alternatiflerden ayrılan bir yöntem karşımıza çıkıyor: Hidroponik tarım.

Agregat modelde ise bitkiler torba, saksı, viol gibi kaplara doldurulan substratlara ekiliyor. Ortam kültüründe; torf, ağaç kabuğu, talaş gibi maddeler kullanılabiliyor. Besin çözeltisi damlama sulama veya yağmurlama sulama ile ortamlara naklediliyor.

Akuaponik sistem günümüzde yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir. Bu sistemde de bitki besleme su içerisinde yapılır. Su havuzunda yetiştirilen balıkların üretmiş oldukları nitrojen açısından zengin atıklar bitkilerin yetiştirildiği ortama pompalanır.

Besin çözeltisinin bitki köklerine damlacık veya sisleme şeklinde verilmesine Aeroponik Kültür advertı verilmektedir. Bu teknikte asıl amaç, bitki köklerinin hem oksijen hem de besin yönünden ihtiyaçlarını en ekonomik şekilde karşılamaktır. Akan Su Kültüründen sonra en fazla kullanılan ikinci topraksız tarım üretim tekniğidir.

Bu yöntem, bitkilerin geleneksel toprakta yetiştirilmesinin mümkün olmadığı alanlarda, kısıtlı su kaynaklarına sahip bölgelerde ve iklim koşullarının uygun olmadığı yerlerde kullanılır.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken konu ise bitkilerin PH ve EC değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesidir. Besin solüsyonunun PH ve EC değerlerinin dengelenmesi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve besin alımını sağlar.

- Su ve gübre kullanımını enhance ederek kaynakları daha verimli bir şekilde kullanma avantajı oluyor.

Yatay boru yada kanal üzerine belirli read more aralıklarla yerleştirilen bitki köklerinin akan besin çözeltisi ile buluşturulduğu yetiştiricilik sistemidir.

Çeşitli avantajlarının yanında bu tarım yönteminin önündeki en büyük engellerden biri başlangıç aşamasında ciddi bir maliyete sebep olması ve sonrasında bu maliyetin karşılanabileceğine dair yarattığı tartışmalardır.

Ticari olarak en fazla üretim yapılan topraksız tarım yöntemidir. Bitki kökleri tampon ve destek görevi gören katı ortam içerisinde besin eriyiklerince zenginleştirilmiş ortamlarda yetiştirilir.

Akuaponik sistemler ticari kullanım açısından günümüzde çok yaygın değildir ancak; evde bu sistem ile üretim yapan çok sayıda yetiştirici olduğunu biliyoruz. Özellikle, ABD'de bu sitemin son dönemde giderek popüler hale geldiğini söyleyebiliriz.

Report this page